Mango/vitkålssallad med pitabröd och kikärtsdressing

I min familj har vi inte ett särskilt traditionellt julbord. Det tackar jag för iom att det till största del är kötträtter. Jag känner heller inte något behov av att veganisera precis alla traditionella rätter, utan tycker att man kan hitta på nytt och variera sig lite istället! Jag föredrar också att göra flera olika smårätter framför en stor portion av samma rätt, så det satsar jag på denna julen. Idag gjorde jag en sallad med allt möjligt gott, både frukt, kål, rotfrukt och bröd. Den hade kunnat bli lite mer färgglad kan jag tycka nu (denna besatthet med att mat ska vara vacker, va) men den blev väldigt god tycker jag iallafall! 
 
Mango/vitkålssallad med pitabröd och kikärtsdressing
(2 portioner/sidorätt till ca 6 personer)
 
Salladen
1/2 vitkålshuvud
1 morot
4 salladslökar
250 g mangotärningar
3 pitabröd
 
Strimla vitkålen, moroten och salladslöken. Skär upp pitabrödet i tärningar och stek i vegetabiliskt smör tills de blir lätt gyllenbruna. Blanda ihop alla ingredienser i en skål.
 
Dressingen
180 g kikärtstahini
1 tsk agavesirap
2 tsk citronsaft
2 msk vatten
1 msk olivolja
Lite örtsalt
Lite svartpeppar
 
Blanda ihop alla ingredienser och häll eventuellt över salladen eller ha bredvid så att var och en kan ta efter behov. Strössla gärna lite sesamfrön över också!
 
 
Emrielle