Chili, Halloween, Halloweeninspiration, Ingefära, Kardemumma, Koriander, Pumpa, Pumpasoppa

Halloweentema: Pumpasoppa

Denna vecka tänkte jag laga en del mat/baka med pumpa i. Det är inte särskilt ofta man gör det (inte jag iallafall), så varför inte passa på att lära sig när det ändå börjar närma sig halloween tänkte jag. 
 
Idag gjorde jag en soppa på pumpa, inspirerad av ett recept från Buffe, nr 10. Tänkte dela med mig av receptet, resultatet blev riktigt bra faktiskt! Jag valde att göra soppan på klassisk halloween-pumpa, men det fungerar lika bra med butternut eller muscat. 
 
1 pumpa
1 gul lök
1/2 vitlök
1/2 kruka färsk koriander
Grönsaksfond
Chili
1/2 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
Salt och peppar
 
Först skalade jag och kärnade ur pumpan och skar den sedan i mindre bitar. Jag kokade dessa i ca 10 minuter (tills de blir mjuka, är tanken). Vitlöken och gullöken steker man i låg värme tillsammans med lite grönsaksfond, ingefäran, kardemumman och så mycket chili man själv vill ha. Skär upp koriandern och häll ned denna i kastrullen med pumpan. Häll ner löken och kryddorna i kastrullen. Salta och peppra efter smak, stäng av plattan och mixa soppan i en mixer tills den blir krämig. 
 
Vill man kan man göra en yoghurt till som man häller i soppan. Jag gjorde detta och tyckte det blev jättegott. 
 
2 dl yoghurt (jag använde mig av turkisk lättyoghurt)
1 msk mald (alt. färsk riven) ingefära
1 msk honung
Salt och peppar
 
Blanda ihop ovanstående ingredienser och häll över soppan. Voila!
 
Image by **AB** (License)
 
Ejie